- Alışkanlıklarımız nasıl oluşur?
- İyi alışkanlıklar nelerdir ve günlük yaşamın tuzakları arasında bu alışkanlıklarımızı nasıl koruruz?
- Kötü alışkanlıklarımızdan nasıl kurtuluruz?
- Alışkanlıklarımız bizi yönetebilir mi?
- Zihnimizi nasıl kontrol ederiz?
Günümüzün büyük bir kısmını, hiç düşünmeden yaptığımız hareketler-le geçiririz. Bunun nedeni, eylemlerimizin neredeyse yarısının bilinçli seçimler olmaması ve bilinçli olmayan zihnimizin vücudumuzu, öğrenilmiş davranışlara göre hareket etmek üzere dürtmesidir. Çevremizdeki insanlara verdiğimiz tepkiler, bir toplantıdaki davranış şeklimiz, rutin olarak yaptığımız alışveriş, egzersizlerimiz, yediklerimiz, içtiklerimiz... Karmaşıklıkları bakılmaksızın her gün yaptığımız birçok şey, aslında farkındaliğımızın dışında işler. Bunları otomatik olarak yapıyoruz ve farkına varmadan hayatımızın merkezine oturtuyoruz.
Zaman zaman da bazı alışkanlıklardan kurtulmak isteriz çünkü bunların hepsi olumlu değildir. Bu durumda ise iradeye güveniriz. Kararlılığımızın ve niyetimizin olumlu bir değişim için yeterli olacağını umarak bilinçli benliğimize döneriz. İşte bu yüzden neredeyse hepimiz başarısız oluruz. Peki, neden? Yaptığımız çoğu şeyi, zihnimizin olağanüstü gücü belirliyor olabilir mi?
Wendy Wood, alışkanlıkları nasıl oluşturduğumuza dair bu etkileyici bilimsel yöntemi açıklamak için otuz yıllık orijinal araştırmalardan yararlanıyor ve aradığımız değişiklikleri yapmak için zihnimizin kilidini açacak anahtarı sunuyor. Sinirbilim, yaka çalışmaları ve deneylere dayanan İyi Alışkanhklar, Kötü Alışkanlıklar kapsamlı, erişilebilir ve hepsinden önemlisi, hayatımızın neredeyse her yönü hakkında düşünme şeklimizi değiştirecek derinlikte bir kitap. Wood, alışkanlık oluşumunu ustaca inceliyor ve daha iyi alışkanlıklar edinmek için bu bilgiden nasıl yararlanabileceğimizi anlatıyor. Açık ve net çalışması, istediğimiz hayatı inşa ederken iradenin neden tek başına yetersiz olduğunu gösteriyor ve kendinde olumlu değişiklikler yapmak isteyenler için gerçek bir umut sunuyor.