Osmanlı topraklarında 1591-1595 döneminde yaşanan, son 600 yılın en uzun süreli kuraklığından sonra 1596da Anadoludaki yıkıcı Celâli İsyanı patlak verdi. Bu bir tesadüf müydü? Bu kitapta anlatılanlar, Küçük Buzul Çağı adı verilen iklim olayının 1600 dolaylarında Osmanlı İmparatorluğunu yıkılmanın eşiğine kadar getirmesinin hikâyesidir.
Osmanlının kriz ve dönüşüm evresini küresel çevre tarihi perspektifiyle yeniden değerlendiren Sam White, çoğunlukla tamamen özgün ya da şimdiye kadar göz ardı edilen bulgulara dayanarak Osmanlı tarihyazımında daha önce fazla yer tutmayan çevre etkenlerinin yaşanan dramda başat bir rol oynadığını gözler önüne seriyor. 1590-1610 dönemini kilit dönüm noktası olarak ele alan bu özgün yaklaşımda, Osmanlı İmparatorluğunun yaşadığı sıkıntıların yaygın ekolojik baskılardan ve iklim dalgalanmalarından kaynaklanan bir dünya krizinin parçası olduğunu ortaya konuyor.
... Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesi ve özellikle Celâli İsyanları olarak bilinen karmaşa dönemi konusuna heyecan yaratan yeni bir yaklaşım getiriyor... Osmanlı ve Ortadoğu tarihi anlayışımızda devrim yaratacak.
Linda T. Darling
... Osmanlı tarihi üzerinden yazılmış bir dünya tarihi bu...
Virginia H. Aksan