20. yüzyıl edebiyatının kuşkusuz en önemli isimlerinden biri olan Stefan Zweig, insanlık durumuna gösterdiği duyarlılık ve olaylara, kişilere karşı hümanist yaklaşımıyla tanınan bir aydındı. Zweig, derin karakter analizleri ve detaylı betimlemeleriyle çağının en önemli yazarları arasında yer almıştı.
Zweigın seyahat tutkusunu ortaya koyan Yolculuklar Üzerine, 1902-1940 yılları arasında kaleme aldığı gezi yazılarından oluşuyor. Yazarın çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika, Rusya ve Hindistan anılarını da içeren bu denemelerde okur şehirleri, doğayı, kısacası dünyayı romantik bir aydının gözlerinden görüyor. Yolculuklar Üzerine, roman ve öykülerinin haricinde verdiği diğer eserlerle de saygı gören Zweigdan özel bir kitap.
Ta eski çağlardan bu yana seyahat deyince insanların aklına bir an için macera ve tehlike gelirdi. Seyahat kelimesinin içinde hep birçok rastlantının yanı sıra çekici bir güvensizlik de vardı. Bir başka ülkeye, tanımadığınız yörelere giderken bunu sadece oraları merak ettiğimiz için yapmıyoruz. Günlük, alışılmış ve düzenli yaşamımızdan uzaklaşmak, evimizi terk etmek, daha doğrusu bir an için bir başkası olmak istiyoruz. Öyle, hep aynı şeyleri yaparak yaşamaya değişik şeyler yaparak bir süre ara vermeyi amaçlıyoruz.